Szénégető Workshop a Ménes-völgyben

Érdekesség
Programajánló
Közzétéve
2024. május 14.

Május 25-én, szombaton reggel 9-kor kezdődik egy különleges rendezvény, a Szénégető Workshop az Aggteleki Nemzeti Parkban, Szögliget mellett a Ménes-völgyben, a Szalamandra Háztól pár száz méterre egy régi boksahelyen.

Dr. Thiele Ádám "Bucavasgyúró falusi kovács és egyetemi adjunktus" egy hagyományőrző, tudomány-népszerűsítő, teljesen nonprofit, ingyenesen, szabadon látogatható rendezvényt hoz létre az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével.


Jöhet boldog, boldogtalan, akit érdekel, hogyan kell boksában faszenet égetni. Nem kell regisztrálni, nem kell jelenkezni, csak úgy be is lehet esni, de megköszöni, ha az érdeklődők privát üzenetben, vagy e-mailen előre jelzik a tervezett érkezést, mert így nagyjából tervezhető a létszám.


A május 25-26-os hétvégére tervezett boksaépítés és begyújtás a legizgalmasabb, legmunkaigényesebb része az egész folyamatnak, akár lehet segíteni fát hasogatni, boksát rakni, stb.

A boksa 3-4 napig füstöl és 31-én kerül sor a bontásra, akkor is lehet jönni bontani és zsákolni a faszenet. Meg végig is ott lehet lenni és túrázni mindenfelé a környéken. Aki szeretne, a közelben foglalhat szállást (Szalamandra Ház, https://anp.hu/szallas-etterem/1).


Nem biztos, hogy lesz ilyen rendezvény még egyszer, ezért érdemes élni a lehetőséggel, valószínű, hogy a legtöbben soha nem voltak és a jövőben talán már nem is lehetnek részesei ilyesminek.


Részletes program, elérhetőség a plakáton:



Kép és szöveg: a Bucavasgyúró Facebook oldala