ANP Igazgatóság
ANPI logo

Természeti értékek és látnivalók

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Kárpátok közelsége miatt sokkal több magas hegyvidékre jellemző fajjal találkozhatunk, mint azt a terület tengerszintfeletti alapján feltételeznénk. A száraz, meleg, meredek, sziklakibúvásos, déli kitettségű oldalak ugyanakkor mediterrán jellegű élőhelyek.

Az Aggteleki-karszt az Északi-középhegység flóravidékén belül a Tornense flórajárásba tartozik. Természetföldrajzi tekintetben a Gömör–Tornai-kaszt Magyarország területére eső része. A növényzetének nagyfokú változatossága és térbeli mozaikossága elsősorban a sajátos karsztos felszínnek, a szélsőséges mikroklimatikus és edafikus tényezőknek köszönhető. 

Ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti, de a településen és környékén is bőven találunk látnivalót.

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi. A természeti mellett építészeti örökségünk számos szép példája tekinthető meg itt.

Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu közelében találhatóak a Mohos-tavak tőzegmohalápjai, melyekről bővebb információt kaphatunk a Mohos Ház kiállításának megtekintésével.

    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
Fax
E-mailinfo.anp@t-online.hu
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailnaturinform.anp@gmail.com
Megközelítés
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság