Természeti értékek és látnivalók

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Kárpátok közelsége miatt sokkal több magas hegyvidékre jellemző fajjal találkozhatunk, mint azt a terület tengerszintfeletti alapján feltételeznénk. A száraz, meleg, meredek, sziklakibúvásos, déli kitettségű oldalak ugyanakkor mediterrán jellegű élőhelyek.

Az Aggteleki-karszt az Északi-középhegység flóravidékén belül a Tornense flórajárásba tartozik. Természetföldrajzi tekintetben a Gömör–Tornai-kaszt Magyarország területére eső része. A növényzetének nagyfokú változatossága és térbeli mozaikossága elsősorban a sajátos karsztos felszínnek, a szélsőséges mikroklimatikus és edafikus tényezőknek köszönhető. 

Ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti, de a településen és környékén is bőven találunk látnivalót.

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi. A természeti mellett építészeti örökségünk számos szép példája tekinthető meg itt.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén - a Szádvár mellett - a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék.

Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu közelében találhatóak a Mohos-tavak tőzegmohalápjai, melyekről bővebb információt kaphatunk a Mohos-ház kiállításának megtekintésével.

A Szögliget melletti Szádvár az Aggteleki Nemzeti Park területének egyik legkiemelkedőbb történeti értéke, amely elhelyezkedésével, környezetével kedvelt és érdekes célpont lehet a látogatók számára.

Derenk a szepességi hegyvidéken élő lengyel pásztornép (góral) leszármazottai által lakott egykori település.

A Szendrői Fillit Formáció, és ami mögötte van.

Veress Zsolt cikkében egy metamorf kőzetösszlet kibukkanását tanulmányozzuk.

A térség egyéb látnivalói