ANP Igazgatóság
ANPI logo

Természeti értékek és látnivalók

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a Kárpátok közelsége miatt sokkal több magas hegyvidékre jellemző fajjal találkozhatunk, mint azt a terület tengerszintfeletti alapján feltételeznénk. A száraz, meleg, meredek, sziklakibúvásos, déli kitettségű oldalak ugyanakkor mediterrán jellegű élőhelyek.

Az Aggteleki-karszt az Északi-középhegység flóravidékén belül a Tornense flórajárásba tartozik. Természetföldrajzi tekintetben a Gömör–Tornai-kaszt Magyarország területére eső része. A növényzetének nagyfokú változatossága és térbeli mozaikossága elsősorban a sajátos karsztos felszínnek, a szélsőséges mikroklimatikus és edafikus tényezőknek köszönhető. 

Ismertségét Közép-Európa leghosszabb barlangjának, a Baradla-barlangnak köszönheti, de a településen és környékén is bőven találunk látnivalót.

A festői fekvésű település műemléki jelentőségű ófaluja méltatlanul elfeledett népmeséink hangulatát idézi. A természeti mellett építészeti örökségünk számos szép példája tekinthető meg itt.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén - a Szádvár mellett - a legjelentősebb középkori épület, országos jelentőségű műemlék.

Kelemér település Putnoktól északra a mai Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve a történelmi Gömör megyében található. A falu közelében találhatóak a Mohos-tavak tőzegmohalápjai, melyekről bővebb információt kaphatunk a Mohos-ház kiállításának megtekintésével.

A Szögliget melletti Szádvár az Aggteleki Nemzeti Park területének egyik legkiemelkedőbb történeti értéke, amely elhelyezkedésével, környezetével kedvelt és érdekes célpont lehet a látogatók számára.

Derenk a szepességi hegyvidéken élő lengyel pásztornép (góral) leszármazottai által lakott egykori település.

A Szendrői Fillit Formáció, és ami mögötte van.

Veress Zsolt cikkében egy metamorf kőzetösszlet kibukkanását tanulmányozzuk.

A térség egyéb látnivalói

envelope

Értesülj azonnal!

Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj friss híreinkről, érdekességeinkről, látnivalóinkról az Aggteleki Nemzeti Park területéről és környékéről.
    Túrák és programok
    Túrainformációk
    Kiemelt helyszínek
    Környezeti nevelés
    A parkról
ANP Igazgatóság
Cím3758 Jósvafő,
Tengerszem oldal 1.
Igazgatóság+36 48 / 506 000
E-mail
Aggteleki Nemzeti Park
Turisztika+36 48 / 503 001
E-mailinformacio@anpi.hu
Megközelítés
Adatvédelem
Akadálymentesítési nyilatkozat
Cookie szabályzat
Európai Regionális Fejlesztési Alap - Partnerséget építünk - Projekt információ
A honlapon található információk nem feltétlenül tükrözik az EU hivatalos véleményét.
© Minden jog fenntartva! - 2019
  |  
ANP Igazgatóság